folklore.ensemble.mezdra@gmail.com m.asparuhov@abv.bg  + (359) 876 60 33 23

Мисия на Ансамбъл Мездра

Мисията на ансамбъла през всичките 77 години от своето създаване до днес е да съхранява и развива танцовото фолклорно богатство, да го предава на поколенията и същевременно с това да го популяризира извън пределите на страната, с участията си на международната сцена.

Репертоар

В репертоара на Ансамбъла са включени танци от всички етнографски области на България и танцови постановки на някои от светилата на българската народна хореография -  Проф. Кирил Дженев, Проф. Даниела Дженева, Иван Тодоров, Тодор Бекирски, Тодор Карапчански, Кирил Харалампиев и др .

Ансамбъл Мездра е организатор на международен фоклорен фестивал
"Фолкорната магия на Мездра", който се провежда ежегодно от 2021 г. и е най-значимата културна проява в община Мездра с международен мащаб
Чрез този форум полагаме основите на бъдещи приятелства между различни култури, основани на фолклорната магия на танца.

Международен фолклорен фестивал "Фолклорната магия на Мездра"

Организатори: 
Ансамбъл "Мездра" и НЧ "Просвета 1925" с подкрепата на Община Мездра.

Арт Директор на фестивала: Мирослав Аспарухов Главен художествен ръководител и хореограф на Представителен танцов ансамбъл „Мездра“  към НЧ „Просвета – 1925 – Мездра“

Виж всичко за фестивала във Facebook

"Да съхраним българското"

Ансамбълът е носител на множество международни признания от конкурси и фестивали. Отличен е с почетен диплом „пазители на фолклорните традиции в танцовото изкуство“ на Министерството на културата на Република България.

Към момента в Ансамбъла танцуват ученици, студенти и работници, като техният брой надхвърля 200 танцьори, разделени в 6 групи по възраст и един представителен танцов ансамбъл, в който участват най-добрите танцьори излезли от школата на ансамбъла.