folklore.ensemble.mezdra@gmail.com m.asparuhov@abv.bg  + (359) 876 60 33 23

"Да съхраним българското"

Ансамбълът е носител на множество международни признания от конкурси и фестивали. Отличен е с почетен диплом „пазители на фолклорните традиции в танцовото изкуство“ на Министерството на културата на Република България.

Към момента в Ансамбъла танцуват ученици, студенти и работници като техният брой надхвърля 200 танцьори, разделени в 6 групи по възраст и един представителен танцов ансамбъл, в който участват най-добрите танцьори излезли от школата на ансамбъла.

История на Фолклорен танцов ансамбъл "Мездра"

Било е 17 юли 1947 година. В един малък български градец – Мездра, в средището, съхранявало българщината – Народно читалище „Просвета“, с председател Гано Христов, се родила идеята железничарският град да има свой танцов състав. В него се включват работници от фабрика „Бахава“ и били направени първите стъпки. Зазвучали българските народни ритми в репетиционната зала до късни вечери и те – първите – след тежки и уморителни репетиции, родили първия концерт още същата 1947 година.

На 13 септември 1951 година е назначен и първият художествен ръководител – Цоло Крачунов. Той сформира група от 32-ма младежи и девойки и започва разучаването на хора с мотиви от Искърския край. Негови последователи са Иван Георгиев и Боян Колов.

През 1961 година са ушити и първите костюми за състава. 1962 година е преломна за развитието на танцовия състав. Председателят на читалището тогава – Петър Младенов, назначава за ръководители Цветан Марковски и Панталей Томов, които правят опит от фолклорни, да преминат към сценично разработени танци.

През 1972 година за художествен ръководител е назначен Панталей Томов, който сформира средношколски състав. Дълги години танцовият състав продължава своята дейност с вече различни възрастови групи. Безброй са спечелените отличия и награди, извоювани от танцьорите. Нямат брой и концертите, изнесени в общината, страната и чужбина. Мездренският танцов състав прославя Мездра и България в своите успешни турнета в Шотландия, Гърция, Румъния, Франция, Турция и още много страни по целия свят. Своето място в развитието на състава заемат и Марио Гергов и Миглена Ваклинова, които дават своя дял за неговото израстване.

От 2004 година художествен ръководител на Фолклорен Ансамбъл „Мездра“ е Мирослав Аспарухов. През изминалите години от тогава до днес, Ансамбълът върви по нов, съвременен път, съобразен с изискванията на новото време. Сега цялостната програма на колектива се отличава с изключително разнообразие на танците, които обхващат всички фолклорни области на България. В репертоара на Ансамбъла са включени танци от всички етнографски области на България и танцови постановки на някои от светилата на Българската Народна Хореография - Проф. Кирил Дженев, Проф. Даниела Дженева, Иван Тодоров, Тодор Бекирски, Тодор Карапчански, Кирил Харалампиев и др. Усилията през годините, огромната любов към българското народно танцово изкуство и натрупаният опит, дават своите плодове.

Към момента в Ансамбъла танцуват ученици, студенти и работници като техният брой надхвърля 200 танцьори, разделени в 6 групи по възраст и един представителен танцов ансамбъл, в който участват най-добрите танцьори излезли от школата.

Международни участия
 • 1985 ГЪРЦИЯ - Атина, Солун, Пиреа, Кардица, Патра (Athens, Thessalonike, Pirea, Karditza, Patra)
 • 1987 ШОТЛАНДИЯ - Единбург (Edinburgh) 
 • 1989 ФРАНЦИЯ - Сен Дюни (Sen d'Onis) 
 • 1989 СССР - Конотоп
 • 1991 ГЪРЦИЯ - Солун
 • 1991 СССР ; Турция  - Sharkyoi 
 • 1992 ФРАНЦИЯ  - La Piui end Vilay and Burg sent Moritc 
 • 1994 ФРАНЦИЯ -  Сент (Sent )
 • 1995 УКРАЙНА – Kirovograd
 • 1996 УКРАЙНА - Днетропетровск
 • 1999 ФРАНЦИЯ  - Тuluza, Sen Jaron, Sen Amand montron 
 • 1999 ИСПАНИЯ  - Barcelona 2000 Ukraine  - Kirovograd 2001 Italy - Ferenca, Venezia, Parma, Florenzia 
 • 2002 ГЪРЦИЯ - Солун
 • 2003 СЛОВЕНИЯ - Любляна
 • 2004  ИТАЛИЯ - Аусония – Венеция
 • 2005 СЪРБИЯ - Звонци; ТУРЦИЯ -Анкара; ГЪРЦИЯ -Атина
 • 2006 ТУРЦИЯ - Гьол пазари; УНГАРИЯ - Сегет, Будапеща; ЧЕХИЯ - Прага; СЛОВАКИЯ - Бърно и Братислава; ПОЛША - Кошице, Варшава; СЪРБИЯ - Бабушница; ГЪРЦИЯ - Солун
 • 2007  ТУРЦИЯ– Самсун 
 • 2008 МАКЕДОНИЯ - Охрид;  ГЕРМАНИЯ - Котбус; СЪРБИЯ
 • 2009  ГЪРЦИЯ - Солун, Атина, Халкидики; СЪРБИЯ - Бояновац
 • 2010  ПОЛША - Краков
 • 2011 ФРАНЦИЯ - Лион, Париж;  СЪРБИЯ - Пирот
 • 2012 Левкоша, Кипър
 • 2013 – Кипър (Турция); Анталия (Турция); Конотоп (Украйна); Босилеград, Сърбия 
 • 2014 – Бурса, Турция; Лион, Франция 
 • 2015 – Кипър (Турция); Гърция; Кършихир и Кападокия (Турция)
 •  2016 – Прага, Чехия; Бор, Сърбия 
 • 2017 – Войрон, Франция; Лепосавич, Косово; Гърция; Киев, Украйна; Бистрица, Румъния 
 • 2018 - Охрид, Струга, Скопие (Македония); Полша;  
 • 2019 – Сърбия; Одрин – Истабул – Чинарчик (Турция); Ларнака, Лимасол (Кипър, Гърция); Франция – Португалия - Испания 
 • 2020 – Софадес, Гърция 
 • 2021 – Милас, Турция; остров Сардиния, Италия; Измир, Турция    
 • 2022 – Бурса, Турция; Косово.
Награди

Със своите участия в национални и международни фестивали, Ансамбъл Мездра се превръща в носител на българското и прославя и името на родната Мездра. От 2004 година започва и покоряването на световните сцени с участия в над 70 международни фестивала в над 20 европейски и азиатски държави, където е  отличен с множество първи места в: Италия, Сърбия, Турция, Гърция, Унгария, Чехия, Словакия, Румъния, Полша, Македония, Германия, Кипър и др. Едно от най-престижните международни признания за Ансамбъл „Мездра” в 70-годишната му история е Първото място сред 24 държави от 4 континента на Международния фолклорен фестивал „Златен карагьоз“ "Golden Garagioz" Turkey в Бурса (Турция ) през 2014 г. Ансамбълът е четирикратен носител на „Grand prix“ за Голямата танцова награда на София ( 2013, 2014, 2015, 2016 ), две поредни години (2015 и 2016) е носител на златното отличие от Националния събор на овцевъдите „Заблеяло ми агънце“ и е отличен с почетен диплом на Министерството на културата.

Фолклорен Ансамбъл „Мездра“ е носител на призовото място на „Северозападът пее и танцува“ две поредни години, първото място на конкурсния фестивал „Оро се вие, цървули се кинат“ – Първомай, първо място в конкурса „Златен прах“ – Челопеч и още много отличия и награди от националната и международна сцена.

През 2017 г., по повод своята 70-годишнина за дейността си за запазване, развитие и популяризиране на българските народни танци Ансамбъл „Мездра“ става носител на националната награда за родолюбие "Дядо Йоцо".

Първо място сред 24 държави от 4 континента, 2014 г.

Едно от най-престижните международни признания за Ансамбъл Мездра в 70-годишната
му история е първото място сред 24 държави от 4 континента на
Международния фолклорен фестивал „Златен карагьоз“ в Бурса ( Турция )
през 2014 г.

Носител на Наградата за родолюбие "Дядо Йоцо", 2017 г.

През 2017 г., по повод своята 70-годишнина за дейността си за запазване, развитие и популяризиране на българските народни танци Ансамбъл „Мездра“ става носител на националната награда за родолюбие "Дядо Йоцо".

Четирикратен носител на „Grand prix“ за Голямата танцова награда на София

Ансамбълът е четирикратен носител на „Grand prix“ за Голямата танцова награда на София ( 2013, 2014, 2015, 2016 )

Първа награда в петото издание на Националния събор на овцевъдите през 2016 г.

Мездренските танцьори спечелиха първа награда в Петия Национален фолклорен конкурс "Заблеяло ми агънце", който се проведе в рамките на събора в периода 6-8 май 2016 г. край Петропавловския манастир.

Първа награда на национален фолклорен конкурс "Оро се вие, цървули се кинат", Първомай, 2016 г.

Мездренските танцьори спечелиха приза в конкуренцията с  доказали своята класа ансамбли, сред които Ансамбъл "Българани", Ансамбъл "София 6", Ансамбъл "Актавис"- Дупница, Ансамбъл "Шевица"-София, Неврокопски ансамбъл, Ансамбъл "Никола Вапцаров" - Сандански. 1 500 беше общият брой на участниците. Освен диплома на победители, ансамбъл "Мездра" грабна и наградата от 12 нови фолклорни костюма.

Фолклорен танцов ансамбъл „Мездра“ спечели специалната награда на Асоциацията на хореографите в България в първото издание на Националния конкурс „ТОП 10 Български танцов фолклор“

Ансамбълът е сред ТОП 10 най-добри самодейни ансамбли в страната за 2023 г. и на финала на конкурса в зала 1 на НДК  заслужи престижното отличие в оспорвано съревнование с още 14 водещи любителски танцови състави и ансамбли от цялата страна, селектирани за участие в заключителния етап на конкурса.

Концерт по случай 70 годишнината на Ансамбъл Мездра, 2017

Едно от емблематичните събития за Ансамбъла е навършването на 70 годишнината от създаването му, което беше отбелязано с грандиозен концерт-спектакъл  през 2017 г. В спектакъла участваха повече от 150 танцьори, народни певци и инструменталисти, които представиха народното богатство от всички фолклорни области на България. Заедно с танцьорите от Ансамбъл "Мездра" на сцената бяха Народен оркестър и хор на ансамбъл "Тракия", Народен хор при Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство- Пловдив, певците Илия Луков, Светлин Миланов, Юри Крумов, Валентина Добрева, Дарина Славова, Лазар Керемедчиев /каба-гайда/ и Темелко Иванов /кавал/, Женски народен хор "Мездра" и мъжка фолклорна група "Змей Горянин“-с. Зверино.
Запазването на българското фолклорно богатство е кауза за най-стария танцов състав във Врачанско - Ансамбъл Мездра  през всичките години от създаването му. 

Шопски танц
Турция
2014 г.

Първото място сред 24 държави от 4 континента на Международния фолклорен фестивал „Златен карагьоз“ "Golden Garagioz" Turkey в Бурса (Турция), 2014 г.

"Да останем богати"

Силата им беше в корена, в традициите, във фолклора.
Да ги пазят стана тяхна мисия.Нарекоха се Ансамбъл Мездра.